Försäkring

Bostadsrättsföreningen har tecknat två försäkringar. Dels är fastigheterna fullvärdesförsäkrade och dels finns ett s.k. bostadsrättstillägg. Detta innebär att du som bostadsrättsinnehavare inte själv behöver teckna något tillägg till er hemförsäkring.

Som bostadsrättsinnehavare har du ansvar för alla ytskikt i lägenheten. Uppstår då exempelvis en vattenskada så skulle du som ansvarig för ytskikten drabbas av föreningens höga självrisk. Bostadsrättstillägget har en betydligt lägre självrisk, 1.500 kr. Sen är det som alla vet åldersavskrivningar m.m. som gör att det ändå kostar en del. Grundprincipen skall alltid vara att man inte skall hamna i en bättre situation efter skadan än före. Om kakel i ett badrum som är 40 år gammalt blir förstört eller måste bytas vid en vattenskada, kan man som bostadsrättsinnehavare inte räkna med att utan kostnad få helt nytt kakel.

Eftersom vattenskador är den vanligaste skadeorsaken är det oerhört viktigt att man alltid anmäler till föreningen när man skall renovera badrum och att man säkerställer att det är våtrumsbehöriga hantverkare som utför arbetet. Om olyckan ändå är framme och det sker en skada skall detta anmälas snarast möjligt, lämpligast till någon i styrelsen som sedan anmäler till försäkringsbolaget.

Det är viktigt att understryka att man som lägenhetsinnehavare själv behöver teckna en vanlig hemförsäkring, dels för att få skydd för sitt lösöre men också för att man på köpet får en ansvarsförsäkring samt en rättsskyddsförsäkring. Det är av yttersta vikt att man som lägenhetsnnehavare har en giltig hemförsäkring. Föreningen ersätter inga skador vållade genom bristande tillsyn eller annat i enlighet med de stadgar som gäller för föreningen.

Detta gäller även bristande underhåll av t ex våtrum. Är du oförsäkrad är du ändå ekonomiskt ersättningsskyldig för de skador som har uppkommit. Det är även din egen hemförsäkring som bekostar annat boende om du råkar ut för en stor skada i lägenheten, t ex vattenskada eller brand.

Du har också en skyldighet att anmäla skador på installationer i din lägenhet, som du inte har direkt ansvar för att åtgärda, t ex läckande kran, otät koppling, läckande element, fel och slitage på el-kontakter som “sprakar” till ibland o.s.v. Om du inte omgående anmäler detta kan du bli ersättningsskyldig för de skador som uppstått genom din underlåtenhet.