TV & Bredband

TV

Analogt grundutbud från Tele2 (f.d. Comhem) ingår i månadsavgiften. Ytterligare TV-kanaler kan fås genom att teckna eget avtal med Tele2:

https://www.tele2.se/kundservice/tv-och-play/kanalutbud

Som boende i föreningen har du även tillgång till Tele2 Play där du kan se dina tv-kanaler i din mobil, surfplatta och dator i hela EU:

https://www.tele2.se/tv/play-grundutbud

Bredband

Från och med 24 oktober 2019 har alla lägenheter tillgång till 1 Gbit/s via gruppavtal med Bahnhof. Kostnaden för bredband är obligatorisk och anges som en separat post på månadsavin för att förtydliga vad man betalar för.

Föreningen har ett fastighetsnät som tillhandahåller internet via ett uttag i hallen i varje lägenhet. Just vår lösning kallas FTTB/FTTH, med fiber från gatan in till källaren i fastigheten, därifrån Cat-6 nätverkskabel vidare till lägenheterna. Fastighetsnätet har stöd för upp till 10 Gbit/s vid en framtida uppgradering.

Bilden ovan visar hur lägenheterna i fastigheten är kopplade till fastighetsnätet (med tillstånd från Bahnhof, länk till deras sida)

Frågor och svar om internetanslutningen

F: Hur kommer jag i kontakt med Bahnhofs support?
S: Kontakta Bahnhof på 010-510 30 19 eller via bahnhof.se/om/kontakt

F: Hur kommer jag igång med Bahnhofs tjänst?
S: Se Bahnhofs välkomstbrev för instruktioner om hur man aktiverar tjänsten. Man behöver inte köpa deras router, det finns en uppsjö av modeller som både har snygg, diskret design och bra prestanda. Under bahnhof.se/minasidor/ hittar man aktuella inställningar och kan beställa telefoni- och streamingtjänster.

Internetuttag
Internetuttaget i hallen

F: Vad är det för Internet-uttag?
S: Uttaget sitter i hallen i din lägenhet och är märkt med Tele2 samt en kod som är unik för just din lägenhet. Vissa har inte kvar detta uttag, oftast beror det på att en tidigare ägare av lägenheten har tagit bort det vid en renovering. Uttaget tillhör dock föreningen och får inte tas bort eller modifieras, skulle det ske faller ansvaret och kostnaden för återställande på den boende.


F: Jag har inget eluttag i närheten av mitt Internet-uttag, vad gör jag?

S: Detta var en grov miss föreningen gjorde när man lät Tele2 installera fastighetsnätet 2011 utan att ställa mer specifika krav. Eftersom elinstallationen är lägenhetsinnehavarens ansvar får man själv kontakta en behörig elektriker för att dra fram ett eluttag. Då elcentralen oftast är placerad i närheten är detta inget större problem.

F: Kan jag teckna avtal med Bahnhof om IP-Telefoni och TV?

S: Ja, (när avtalet med Bahnhof har trätt i kraft) gå till https://www.bahnhof.se och skriv in din adress. Där får du sedan upp alternativ att beställa IP-Telefoni och TV.

F: Om jag vill ha TV, behöver jag köpa det via Bahnhof?
S: Nej, lägenheterna är även anslutna till ComHem där du som vanligt kan koppla in din TV direkt. Det är också möjligt att visa TV direkt från en streamingtjänst och titta via en dator, smart-tv, Chromecast eller Apple TV. Exempel på sådana tjänster är SVT Play, ViaPlay, Netflix, HBO Nordic och Cmore Play.

F: Är det bättre att köra med kabel eller trådlöst?
S: Om du ska streama TV direkt till en Smart-TV rekommenderar vi att du kör med kabel. Hur snabbt och bra det går att köra trådlöst beror på hur din lägenhet är utformad (vad som är i väggarna), vad du har för trådlös router samt ifall dina grannar använder samma frekvensband som du gör. Kortfattat så går det snabbare och blir mer driftsäkert att köra med kabel men för de flesta fungerar det lika bra  med trådlöst. Se nästa fråga för tips på hur man kan slippa dra förlängningskablar i en lite större lägenhet.

F: Vad behöver jag för att köra trådlöst? 
S: Om du bor i en 1:a och mest nöjessurfar kan du i princip köpa valfri trådlös router från Blocket eller exempelvis Webhallen/NetOnNet/Elgiganten och komma undan riktigt billigt.

Om du har en större lägenhet och du vill kunna använda snabbt Internet i alla hörn rekommenderar vi ett sk Mesh-system. Mesh-routrar kombinerar två av de viktigaste egenskaperna: starka och stabila internetsignaler i hela lägenheten och en oerhört enkel installationsprocess. Mesh-tillverkarna har gjort installationsprocessen busenkel, och du kan oftast börja använda systemet på bara några minuter.

Med ett mesh-nätverk får du nätverksportar utspridda i hemmet. Varje enhet innehåller ett par fysiska nätverksportar, så att du kan ansluta exempelvis en smart-tv eller en stationär dator till sladdnätverket, trots att de inte befinner sig i närheten av uttaget i hallen.

Då man behöver minst två enheter för ett Mesh-nätverk blir priset högre än med en gammal router, men det medför många fördelar och bra täckning även i stora hem.

Här är listan över de populäraste trådlösa routrarna på Prisjakt just nu:
https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=386

F: Hur ska jag konfigurera min trådlösa router
S: Nya routrar har en användarvänlig guide med sin leder dig genom installationsprocessen. Har du däremot lite äldre utrustning krävs det kanske lite mer jobb och om du inte är datorvan är det nog bäst att ta en vän till hjälp. 

  1. Välj ett eget SSID (inte standard-namn som dlink, linksys etc). 
  2. Säkerhet: WPA2/AES och ett långtlösenord.
  3. Kanal (frekvens): Nya routrar sköter den här biten helt själv. Om frågan dyker upp under installationen är det alltså enklast är att välja “auto”, annars finns det appar för telefonen som hjälper dig att se vilka kanaler dina grannar väljer och då kan du välja den som ser ut att användas minst.